torsdag, november 09, 2006

Elizabeth Blackwell

Elizabeth Blackwell föddes i Aberdeen, England ca 1700 och dog i London 1758. Hon är känd för att ha givit ut ”A Curious Herbal” ett verk, ritat, färglagt och illustrerat över örter för medicinskt bruk.

Elizabeth gifte sig med en läkare, Alexander Blackwell. Han övergav emellertid sin läkargärning och startade ett tryckeri. Han misslyckades med sina affärer och blev satt i skuld.
För att tvinga honom att betala tillbaka sin skuld blev han satt i gäldstuga. En gäldstuga var ett häkte där man kunde sätta en person i väntan på att skulden skulle betalas.

För att hjälpa sin make att göra sig skuldfri började Elizabeth att teckna och måla örter. Hon bosatte sig i närheten av Chelseas Botaniska Trädgård och påbörjade det som skulle bli ”A Curious Herbal”. Under åren 1737 och 1739 gav hon varje vecka ut 4 illustrerade blad och en sida med text. Hon hade god hjälp med texten av trädgårdens föreståndare, Isac Rand.
Boken blev en succé tack vare sin innehållsrikedom och sin precision i avbildandet. Den blev också en ekonomisk framgång så att hennes man kunde betala sina skulder och sättas på fri fot. Som tack för detta försvann han med en annan kvinna till Sverige och det kungliga hovet i Stockholm. 1747 halshöggs han efter att ha blivit dömd för högförräderi mot Fredrik I.

Originalet av ”A Curious Herbal” förvaras på Chelseas Botaniska Trädgård, och är där en av trädgårdens dyrgripar.


Elizabeth Blackwell, ur "A Curious Herbal"


Elizabeth Blackwell, ur "A Curious Herbal"


Elizabeth Blackwell, ur "A Curious Herbal"

Inga kommentarer: