måndag, november 26, 2012

Filippo Lippi

Filippo Lippi, 1406-1469, vae en italiensk renässanskonstnär verksam i Florens.

På 1420-talet studerade Lippi Masaccios fresker i Santa Maria del Carmine, det kloster där han var verksam. Den smått excentriske  Lippi fick med nunnan Lucrezia Buti sonen Filippino 1457 samt äveven en dotter och kom så i onåd hos kyrkan. Han kunde dock fortsätta som konstnär och blev en av de viktigaste konstnärerna i Florens.

Lippis konst utgick från traditionen efter Masaccio men tillförde det "nordliga" element som realism och färgbehandling. Han placerade de kristna gestalterna utan gloria i en samtida miljö, ofta med utblickar genom fönster och valv i bakgrunden över ett uttalat italienskt landskap. Influenserna från Holland och Flandern är tydliga.

Filippo Lippi, Madonnan och Barnet

Andrea della Robbia

Andrea della Robbia, 1435-1525, i Florens, var en italiensk skulptör och keramiker under renässansen. Andrea della Robbias främsta verk är terrakottamedaljongerna med lindebarn som pryder fasaden till Brunelleschis Hittebarnshus.


måndag, november 19, 2012

Luca della Robbia

Luca della Robbia, 1400 - 1482 , var en italiensk skulptör och keramiker verksam i Florens.

Luca della Robbia var en viktig konstnär under ungrenässansen. Han använde sig visserligen av klassiska grekiska och romerska förebilder, men hans verk saknar dramatisk storhet och genomsyras hela tiden av hans varma personlighet. Till hans verk hör sångläktaren (cantoria) och dörrarna i sakristian i katedralen i Florens.

Luca della Robbia utvecklade en teknik för att måla keramikglasyrer i olika färger på terrakottafigurer och grundade en fabrik som levde vidare under brorsonen Andrea (1435-1525) och dennes söner Giovanni (1469-1529) och Girolamo (1488-1566).

Nanni di Banco

Nanni di Banco, 1384-1421, var en italiensk skulptör verksam i Florens.

Nanni di Banco, Quattro Coronati, e 1408

Donatello

Donatello, 1386 - 1466 , var en berömd tidig italiensk renässanskonstnär och skulptör. Förutom fristående skulpturer utförde Donatello basso rilievo, en typ av ytliga reliefskulpturer.

Donatello, Ryttarmonument över Gattamelata, 1447-1450, brons

Donatello, Davidstaty, ca 1445, brons

Orsanmichele

Orsanmichele är en byggnad i centrala Florens som är känd för sina skulpturer av helgon. På plats finns endast kopior medan orginalen finns förvarade på museer.

Orsanmichele, ingången

Orsanmichele, Maria och Barnet

måndag, november 12, 2012

Filippo Brunelleschi

Filippo Brunelleschi, 1377-1446, var en italiensk arkitekt under ungrenässansen. Hans mest berömda byggnadsverk finns i Florens.

Brunelleschi fick en omsorgsfull utbildning, där han bland annat ägnade sig åt tekniska studier och gick i lära hos en guldsmed. Han blev känd som konstnär första gången 1401, då han deltog med en tävlingsskiss föreställande "Abrahams offer", avsedd som dekor till de östra dörrarna i Baptisteriet i Florens. Tävlingen vanns av Lorenzo Ghiberti.

Brunelleschi var den förste att formulera och tillämpa perspektivlagarna inom konst och arkitektur.

Brunelleschis mästerverk är kupolen till Florens domkyrka Santa Maria del Fiore, uppförd 1417–1434 och den första kupol som uppförts i Italien sedan antiken. Den gigantiska kupolen, cirka 46 m bred, skulle ha varit omöjlig att uppföra med gotikens teknik, men Brunelleschi hade ingående kunskaper om romarnas valvteknik, förmedlad av den romerske arkitekten och arkitekturteoretikern Vitruvius. Brunelleschi förenade den antika romerska arkitekturens teknik med gotikens spetsform och skapade därmed en tvåskalig kupol, som var starkare och enklare att bygga.


söndag, november 04, 2012

Fra Angelico

Fra Angelico, ca 1395-1455, var en italiensk renässanskonstnär verksam i Florens.

Som ung, nyutbildad målare blev han munk i klostret San Domenico i Fiesiole. Hans måleri utmärker sig mer av hans religiösa övertygelse än av de samtida renässansidéerna; hans motiv är sålunda mer kristna än de ofta profana motiven som annars var vanliga i hans samtid. Ljuset i hans konst omnämns ofta som gudomligt snarare än naturalistiskt och även om han använde den nya perspektivkonsten i sina  kompositioner fick effekterna alltid en underordnad roll i religionens tjänst.

Fra Angelico, Bebådelsen, 1430-1432, tempera på trä, 154 x 194 cm